Defensie wil af van te hoge bomen AWACS-basis

TWEEDE KAMER

DEN HAAG (ANP) – Het Rijk wil in de Schinveldse bossen te hoge bomen kortwieken omdat ze een risico vormen voor AWACS-radarvliegtuigen die van en naar de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen vliegen. Het kabinet wil daarover op korte termijn afspraken maken met de gemeente Onderbanken.

Dat hebben minister Hans Hillen van Defensie en staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. In 2006 werd op verzoek van de NAVO, maar tegen de zin van Onderbanken, 6 hectare bomen afgezaagd om het vliegverkeer veiliger te maken. In dat gebied zijn achtergebleven boomstronken ver uitgelopen, maar ook net daarbuiten staan volgens de bewindslieden bomen die uitsteken boven het zogeheten obstakelvrije vlak van de vliegbasis.

Vanwege de vliegveiligheid moet er volgens hen een structurele oplossing komen voor het noodzakelijke onderhoud van dit deel van bos, dat van Defensie is. Als er geen onderhoud wordt gepleegd, kan dat leiden tot extra geluidsoverlast omdat dan extra vliegbewegingen moeten worden gemaakt.