Kamer dreigt luchtruimt voor Awacs-vliegtuigen te sluiten

"AWACS-toestel van de NAVO bij Geilenkirchen | Obskurantist / Flickr / Creative Commons 2.0

“AWACS-toestel van de NAVO bij Geilenkirchen | Obskurantist / Flickr / Creative Commons 2.0

AWACS-toestel van de NAVO bij Geilenkirchen

De Tweede Kamer dreigt het luchtruim voor overvliegende AWACS-vliegtuigen te sluiten. In Nederland vliegen deze radarvliegtuigen geregeld over, tot grote ergernis van bewoners van Zuidoost-Limburg. Ze stijgen op van de nabijgelegen NAVO-basis Geilenkirchen in Duitsland en veroorzaken hinder als stank en geluidsoverlast.

Volgens PvdA, PVV, SP en GroenLinks is het duidelijk dat de afspraken die gemaakt zijn, niet worden nageleefd. De overlast moet per 1 januari met 35 procent teruggedrongen zijn. Het ziet er naar uit dat dit niet gaat gebeuren.

Gepiepeld

Richard de Mos van de PVV zegt: “We zijn lang genoeg gepiepeld, laten we opkomen voor de Limburgse belangen en de tanden van de Nederlandse leeuw laten zien.”

SP’er Paulus Jansen vindt dat de Tweede Kamer 31 jaar lang aan het lijntje is gehouden. “Als de minister de vliegtuigen nu niet stopt, krijgt hij met mij te maken. Ik kan de mensen die daar wonen anders niet meer onder ogen zien.”

Rigoureus

Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks noemt de maatregel “rigoureus”, maar “noodzakelijk”. Zij wil ook dat het bos dat indertijd is gekapt aan de Nederlandse kant van de basis, zo snel mogelijk wordt teruggeplant.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de kwestie met minister Hillen van Defensie.